υγεια

ΠΟΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΜΜΕΣΑΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.Χωρίς νοσοκομεία αναμένεται να μείνουν οι ασθενείς σε πολλές περιοχές  της χώρας  καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα προχωρήσει άμεσα σε λουκέτα σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας προκειμένου να εξοικονομήσει κονδύλια από το ΕΣΥ. Τι επιχειρήματα θα παρουσιάσει στην τρόικα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος για τα λουκέτα που ετοιμάζονται.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Έως τα μέσα καλοκαιριού αν όχι και νωρίτερα αναμένεται να μπει λουκέτο σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας τα οποία θεωρούνται …περιττά από κυβέρνηση και τρόικα. Οι δανειστές μας καιρό τώρα πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διακόψει τη λειτουργία πολλών νοσηλευτικών ιδρυμάτων επειδή παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα. Ωστόσο η υπόθεση αυτή δεν απεδείχθη εύκολη για τους Έλληνες αξιωματούχους. 

Πολλά νοσοκομεία, παρότι παρουσιάζουν πολύ χαμηλή πληρότητα και αποδοτικότητα (ορισμένα δεν ξεπερνούν πολύ το 40%), αποτελούν βασικό μοχλό στήριξης πολλών περιοχών και ειδικά νησιών. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις των νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου που μπορεί να μην έχουν μεγάλη πληρότητα, καλύπτουν όμως υγειονομικά πολύ σημαντικά νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας μας. 


Εκτός αυτού οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών μπροστά στο ενδεχόμενο ενός λουκέτου δεν ήταν και ότι καλύτερο για την κυβέρνηση.

Αποτέλεσμα είναι να έχουν καθυστερήσει δραματικά οι συγχωνεύσεις και τα λουκέτα όχι μόνο σε τμήματα και κλινικές αλλά και σε ολόκληρα νοσοκομεία. Κάτι όμως για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στην τρόικα. Γι αυτό και οι δανειστές είχαν εμφανιστεί ιδιαιτέρως ενοχλημένοι για τις καθυστερήσεις αυτές. Εξάλλου είχαν μελετήσει κατά γράμμα το πολυσέλιδο πόρισμα (103 σελίδων) που τους είχαν παρουσιάσει τα στελέχη του υπουργείου Υγείας με αναλυτικά στοιχεία για την αποδοτικότητα του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά. 

Έτσι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες τα λουκέτα-εξπρές σε νοσοκομεία προκειμένου να μπορεί να παρουσιάσει άμεσα αποτελέσματα στους τροϊκανούς. 

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρώτα λουκέτα που θα μπούνε δε θα στηριχθούν στην πληρότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Θα σφραγισθούν μόνο όσα δεν έχουν εμφανή λόγο να λειτουργούν επειδή π.χ. έχουν σε κοντινή απόσταση άλλο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα. Το προσωπικό θα μεταφερθεί σε αντίστοιχες μονάδες Υγείας για να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες διαμηνύουν στελέχη του υπουργείου Υγείας. 

Το μεγάλο τσεκούρι θα ξεκινήσει από την Αθήνα. 

Πρώτα στη λίστα για λουκέτο είναι: 

Τι νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα από όπου έχουν ήδη κουρευτεί πολλές κλινικές και μεγάλα τμήματα του προσωπικού έχουν μεταφερθεί στο Αττικόν. 

Λουκέτο θα μπει επίσης άμεσα στην Πολυκλινική της Ομόνοιας. Θα διατηρηθούν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία ώστε να παρέχεται επείγουσα βοήθεια σε έκτακτα περιστατικά του κέντρου της Αθήνας τα οποία όμως θα διακομίζονται άμεσα σε νοσοκομεία. 

Ταυτόχρονα θα κλείσει και το Νοσοκομείο Πατησίων καθώς θεωρήθηκε ότι οι ανάγκες της περιοχής μπορούν να καλυφθούν από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. 

Το Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η Αγία Ελένη» θα μετατραπεί άμεσα σε ίδρυμα για χρονίως πάσχοντες για μόνιμη φιλοξενία προκειμένου όσοι ασθενείς παρουσιάζουν ανίατα νοσήματα να μπορούν να νοσηλεύονται εκεί και όχι σε απλά νοσοκομεία όπου ουσιαστικά δεν μπορούν να τους παρασχεθούν υπηρεσίες φροντίδας. 

Πάνω πάνω στη λίστα του υπουργείου Υγείας είναι και το νοσοκομείο «Παναγία» της Θεσσαλονίκης καθώς θεωρήθηκε πολυέξοδο χωρίς όμως να μπορεί να προσφέρει τις ανάλογες υπηρεσίες. 

Μόλις ολοκληρωθούν τα λουκέτα στην Αθήνα σειρά θα πάρουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στα τρίγωνα Άργους, Ναυπλίου, Κυπαρισσίας, Κρεστένων, Καλαμάτας μια που εκτιμάται ότι σε μικρή απόσταση υπάρχουν πολλά νοσοκομεία που καλύπτουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες.


medispin

Κολλαγόνο για Νεανικό Πρόσωπο και Σώμα 

Το κολλαγόνο είναι το πιο σημαντικό δομικό συστατικό, η κυριότερη πρωτεΐνη στο σώμα (περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των πρωτεϊνών) και αποτελεί κατά προσέγγιση το 75% του δέρματος.
Κολλαγόνο επαρκές σε ποιότητα και ποσότητα βοηθά το δέρμα να παραμείνει νεανικό, παχύ, σφριγηλό και ελαστικό, απαλό χωρίς ρυτίδες, χωρίς κυτταρίτιδα ή ραβδώσεις (ραγάδες), ενώ ταυτόχρονα βοηθά τις πληγές και τα τραύματα να επουλώνονται γρήγορα με ουλές αφανείς, που σβήνουν με την πάροδο των ετών.
Αν και βρίσκεται κυρίως στο δέρμα, απαντάται επίσης ευρέως στους συνδετικούς ιστούς σαν μια φυσική κόλλα, παρέχοντας μηχανική αντοχή σε τένοντες, χόνδρους, οστά και συνδέσμους.
Το κολλαγόνο βοηθά τα μαλλιά να είναι γερά χωρίς ψαλίδα, κρατά τα νύχια δυνατά να μην σπάνε, ενώ είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς.
Το σώμα χρησιμοποιεί κολλαγόνο καθημερινά για την ανάπλαση και επιδιόρθωσή του.

Ο σημαντικός ρόλος του ύπνου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μετατρέπει το διαθέσιμο κολλαγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά σε νέους ιστούς. Η σύνθεση του κολλαγόνου από τους ινοβλάστες πραγματοποιείται συνήθως στο διάστημα 12:00 -05:00 π.μ. και κατόπιν αξιοποιείται σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.

Έλλειψη Κολλαγόνου και Γήρανση

Μετά την ηλικία των 30 η φυσική διαδικασία γήρανσης έρχεται με μια επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου. Καθώς μεγαλώνουμε προκαλείται όχι μόνο μείωση της παραγωγής κολλαγόνου, αλλά και της ποιότητάς του. Αυτό συνεπάγεται ορατά σημάδια γήρανσης του δέρματος που γίνεται λεπτό, ανελαστικό, χάνει την λάμψη του και αφυδατώνεται σε μεγάλο βαθμό. Οι ρυτίδες αρχίζουν να σχηματίζονται και οι δυσχρωμίες και κηλίδες της φωτογήρανσης γίνονται ολοένα πιο έντονες.

Πρόωρη Γήρανση

Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης και σωστού ύπνου επιταχύνουν κατά πολύ τη διαδικασία γήρανσης, αφού είναι επιβλαβείς για την σύνθεση του κολλαγόνου μέσα στο σώμα μας, με αποτέλεσμα πρόωρη γήρανση, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά, τι προκαλεί η έλλειψη κολλαγόνου στον οργανισμό μας:

Ρυτίδες:

Οι ρυτίδες αρχίζουν να σχηματίζονται, οι λεπτές γραμμές γίνονται πιο βαθιές αύλακες και οι ρυτίδες 'έκφρασης' γίνονται μόνιμες.

Χαλάρωση - Πτώση:

Το δέρμα ατροφεί, λεπταίνει και οι ιστοί σε πρόσωπο, προγούλι-λαιμό, στήθος, γλουτούς, βραχίονες και εσωτερικό μηρών χαλαρώνουν και πέφτουν, ειδικά μετά από αυξομείωση βάρους.

Κακή Επούλωση - Ουλές:

Τα τραύματα επουλώνονται με πιο αργό ρυθμό και οι ουλές μετατραυματικές ή μετεγχειρητικές είναι πιο εμφανείς και ατροφικές.

Ραβδώσεις:

Η ρήξη των ινών κολλαγόνου ιδιαίτερα στην εφηβεία ή σε απότομες αυξομειώσεις βάρους προκαλεί τις ραβδώσεις (ραγάδες) κυρίως σε κοιλιά, βραχίονες, γλουτούς και μηρούς.

Κυτταρίτιδα:

Η διάσπαση και η χαλάρωση των ινών κολλαγόνου του δέρματος επιδεινώνει την κυτταρίτιδα, αφού διά των χασμάτων του πλέγματος του κολλαγόνου προβάλουν ανομοιόμορφα οι συγκεντρώσεις του λίπους, προσδίδοντας την χαρακτηριστική όψη 'φλοιού πορτοκαλιού’.

Γιατί υγρό πόσιμο κολλαγόνο

Τα “δομικά στοιχεία” των πρωτεϊνών είναι 20 αμινοξέα. Από αυτά, ο οργανισμός μπορεί να κατασκευάσει 11 αμινοξέα, επομένως τα υπόλοιπα 9 'απαραίτητα αμινοξέα' πρέπει να τα παίρνει από τη διατροφή.
Είναι γεγονός ότι τα τρόφιμα και οι δίαιτες σήμερα δεν παρέχουν στον οργανισμό μας τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, όπως παλιά, λόγω των φυτοφαρμάκων, της ρύπανσης, των κακών συνθηκών καλλιέργειας και της κατώτερης ποιότητας του εδάφους.
Επιπλέον καθώς γερνάμε η ικανότητα του σώματός μας να παράγει κολλαγόνο επιβραδύνεται σημαντικά.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η υγρή, πόσιμη μορφή του κολλαγόνου απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε ποσοστό πάνω από 90%, κάτι που αδυνατούν να πετύχουν οι ταμπλέτες και οι κάψουλες που περιέχουν κολλαγόνο.
Η λήψη του υδρολυμένου κολλαγόνου αυξάνει την πυκνότητα των ινοβλαστών, δηλαδή των κυττάρων του δέρματος που παράγουν κολλαγόνο. Τα πεπτίδια του πόσιμου κολλαγόνου έχουν ιδιότητες που επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη των ινοβλαστών.
Συμπερασματικά λοιπόν όταν ο οργανισμός μας διαθέτει ικανή ποσότητα και καλής ποιότητας κολλαγόνο, εξασφαλίζει συνθήκες μακροζωίας και ποιότητας ζωής, με υγεία τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά !
Θεσ/νίκη: Αγίας Σοφίας 32
Αθήνα: δέχεται με ραντεβού
τηλ :2310222437
κιν: 6947273304
e-mail: dr@christoforidou.gr
www.christoforidou.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου